Psykoterapeut eller psykolog – hvad er forskellen?

En psykoterapeut er uddannet til at hjælpe med psykiske udfordringer og kriser, fx stress, sorg eller angst. En psykoterapeut er ikke uddannet til at stille diagnoser. Her samarbejder psykoterapeuten med psykologer eller psykiatere. 

Nedenfor kan du læse mere om opbygningen af uddannelsen til psykoterapeut.

Psykoterapeut er ikke en beskyttet titel, men jeg er medlem af Dansk Psykoterapeutforening hvor man, som medlem, skal opfylde en række faglige krav for at blive godkendt. Herefter kan godkendte psykoterapeuter kalde sig psykoterapeut MPF.

En psykoterapeut MPF har:

  • en bachelor- eller kandidatuddannelse efterfulgt af mindst 3 års erhvervserfaring inden for det humanistiske, pædagogiske eller social- og sundhedsfaglige felt, f.eks. pædagog, lærer, socialrådgiver, sygeplejerske, læge, psykolog eller fysioterapeut – eller tilsvarende
  • en 4-årig psykoterapeutuddannelse (denne uddannelse kan også tages som efteruddannelse for bl.a. psykologer og psykiatere).

I psykoterapeutens uddannelse har de gennemgået egenterapi og personlig udvikling. Da psykoterapeutens vigtigste værktøj er hans eller hendes egen person, er det et krav fra de psykoterapeutiske uddannelser, at psykoterapeuten har trænet de psykologiske og psykoterapeutiske teorier og metoder i praksis og mærket dem på egen krop.

En psykolog tager også udgangspunkt i samtalen, men er uddannet til at vurdere og stille en diagnose på psykiske sygdomme. Uddannelsen er overvejende teoretisk og indeholder ikke krav om egenterapi.

Vil du vide mere?

Find en fyldestgørende beskrivelse af uddannelsen til psykoterapeut, og forskellene på uddannelserne på Dansk psykoterapeutforenings website her.